Radiohäirintälähetin 602, Tallinna

Tämä ei ole ihan tavallinen masto vaan muinaismuisto kylmän sodan ajoilta. Tämä on neuvostoliittolaisen radiohäirintäaseman numero 602:n lähetinantenni Tallinnassa.

Radiohäirintäasema 602, Tallinna - former radiojamming station 602, Tallinn, Estonia. Photo: Raimo Mäkelä
Radiohäirintäasema 602, Tallinna – former radiojamming station 602, Tallinn, Estonia. Photo: Raimo Mäkelä

Mikä on radiohäirintä? Radiohäirintä on toimintaa, jolla pyritään estämään radionkuuntelijaa vastaanottamaan tiettyä radiolähetystä.

Kylmän sodan aikana juuri tästä paikasta pyrittiin estämään BBC:n, Voice of America (VOA), Deutsche Wellen (DW), Radio Free Europen (RFE) ja Radio Libertyn venäjän- ja vironkielisten lähetysten kuuntelu Tallinnassa.

Tämä masto sijaitsee Tallinnassa Luha-kadun varrella. Lähinnä kartassa on Tallinnan Teknillinen korkeakoulu, jossa varsinaiset häirintälähettimet lienevät sijainneen. Katso paikkaa Google Mapsista ja tutustu ympäristöön.

Mastoa voi myös ihalla laivan kannelta Tallinnan satamassa. Masto kohoaa korkeuksiin Viru Hotellin oikealla puolella. Kuva.

Masto palvelee nyt sananvapautta. Siinä on lukuisien puhelinoperaattorien laitteita.

 

Tallinnan häirintälähettimet

 

Empire of Noise -dokumentin mukaan kaikissa suurimmissa neuvostokaupungeissa oli lukuisia häirintälähettimiä. Oli paikallisia pikkulähettimiä kaupunkitaajamille ja isompia lähettimiä kokonaisen kaupungin häirintätarpeeseen. Tallinnassa nämä suuremmat lähettimet oli sijoitettu Luha-kadun varrelle (Tallinnan teknillisen korkeakoulun taakse) ja Töötuse – Kopli-katujen risteykseen. Jälkimmäisessä on nykyään huoltoasema ja Rimi-ruokakauppa.

Luha-kadun varrella on ilmesesti ollut kolme antennimastoa joiden välissä on roikkunut varsinaiset antennit. Mastoista kaksi on purettu. Ainut jäljelle jäänyt on nyt valjastettu puhelinoperaattorien käyttöön.

 

Miltä radiohäirintä kuullostaa?

 

Voice of America, jazz-ohjelma mutta kun ohjelma vaihtuu unkarinkieliseksi alkaa voimakas radiohäirintä. Matti Asikaisen äänite 1960-luvun alusta. VOA Munich transmission:  start of hungarian language programm and radiojamming, recorder at early 60s.

Radio Free Europe, tunnusmelodia ja häirintäasemien kohinaa. RFE sign on with noise of jammers

Radiohäirintää (erilaisia häirintä-ääniä), many kind of radio jamming
 

Lisätietoja: