Hyötyliikenneasemat – QRSS majakkakuuntelu

Radiomaailmassa on ilmestynyt hyötyasemien kuuntelusta artikkeleita viime vuosina. HF-Fax sääasemien, NDB- majakka- ja Navtex- asemien kuuntelua on esitelty. Jatketaan juttusarjaa uudella kuunteluaiheella, QRSS- majakkakuuntelulla. Kyseessä ei ole hyötyasemakuuntelusta, vaan radioamatöörien sähkötysmerkkimajakoiden tarkkailua. Kuuntelumuoto on hyvin lähellä NDB- majakoiden vastaanottoa.

Tekniikkaa

QRSS- lähete on käytännössä hyvin hidasta sähkötysmerkkien lähettämistä, yleisesti 10 – 30 sekunttia per piste tai viiva. Hidas merkkien anto, lähetys voidaan purkaa tietokoneen ja äänikortin ja erikoisohjelmien avulla näkyviksi sähkötysmerkeiksi tietokoneen näytölle.

Majakoiden tehot ovat erittäin matalia, majakkalähettimen virranotto on luokkaa 100 mA, jännite 5 V. Lähettimiä on tarjolla rakennussarjoina, hinta on luokkaa 12 euroa. Sopiva tasajännitteellinen virtalaite ja lähettimen metallikotelointi, niin majakka on valmis. Lähete vaatii vielä säätöjä ja tietysti radioamatöörioikeudet.

Lähettimen rakennussarjan tilauksen yhteydessä ilmoitetaan oma amatööri- tai esim. amatöörikerhokutsu, jolloin lähettimen prossuun ohjelmoidaan valmiiksi ilmoitettu lähetetunnus. Yleisin QRSS- majakkalähettimen 30 mb:n versio on rakenneltavissa taajuudelle 10.140,5 kHz. Saatavilla on myös 40 mb:n, 7000,5 kHz ja 80 mb:n, 3500,5 kHz versiot lähettimistä.

Asemien vastaanotto


QRSS – majakoiden vastaanotto on helppoa, jos omistaa jo ennestään SSB- vastaanottoon kykenevän vastaanottimen. Tämän lisäksi tarvitset tietokoneen ja äänikortin. Vastaanottimessa tulisi olla äänitysliitäntä, josta johtimella liitetään yhteys tietokoneen äänikortin vastaavaan äänitysliitäntään, yleisimmin liitäntä on merkitty jonkinlaisena mikrofonimerkintänä.

Asemien vastaanotto onnistuu maailmanradioon liitetyllä muutaman kymmenen metrin lanka-antennilla. Kuuluvuutta kannattaa kuitenkin tehostaa käyttämällä esim. puoliaaltodipolia, jonka ”viiksen” pituus on 7.05 metriä (10140 kHz) tai muita vastaavia suunta-antenneja.

Ohjelmistot

QRSS-lähetyksiä vastaanottoon voi käyttää ilmaisohjelmaa Argo, http://www.sdradio.eu/argo/index.html
Ohjelman säädöt hitaaseen QRSS- vastaanottoon ovat, Mode – 3s dots  ja Speed – slow.

Vastaanottimeen vastaanottomode voisi olla USB ja kaistanleveys muutaman kHz:n luokkaa. Taajuus RX:ssä säädetään hieman nimellistaajuuden 10.140 kHz alle, esim. taajuudelle 10139 kHz, jolloin lähetystaajuuksien signaalit näkyvät Argon pystyasteikolla 1000 Hz:n lähistöllä.

Argon kuvaruutukaappauksia (Capture) voi käyttää hyväkseen ja kaappauksien avulla on helppo tallettaa graafiset näkymät talteen. Ohjelmaan voi asettaa kaappaustiheyden sekunnin tarkkuudella. Neljän minuutin, 240 s, on toiminut itselläni parhaiten. Kuvat tallentuvat niin, että edellisen kaappauksen kuvan kanssa menee seuraava kuva hieman päällekkäin.

Muita soveliaita ohjelmia ovat Spectran ja Spectrum Lab.

Asemien vastaanotosta

Korkeiden taajuuksien asemien kuuntelu on kiitollisempaa nykytilanteessa, kun mennään kohti auringon aktivointia kohden.

Vastaanotin ja tietokone voidaan laittaa päivystämään QRSS- taajuutta vaikka päivän yli. Illemmalla voi tarkistaa vastaanotto-ohjelman kuvakaappauksista mitä asemia on kuulunut. Vastaanotto kannattaa aloittaa auringon noustessa ja jatkaa pimeän tuloon saakka.

Toinen ”vaihtoehto” on, että käydä netin kautta tarkistamassa mitä muualla kuuluu. Amatööreillä on käytössä ns. vastaanottimia, joiden jatkuvasti päivittyvää asema tietoa voi seurata ympäri maapalloa. Näitä asemista löytyy listaus ja linkit osoitteesta.

OH- asemat, suomalaiset amatöörit, ovat myös rakennelleet lähettimiä, kotimaiset lähettelevät kutsujaan lähinnä viikonloppujen aikaan.

Asemien raportointi


Kyseessä radioamatööritoiminta, joten raportointi onnistunee parhaiten radioamatöörikorteilla ja tai kuuntelija-amatöörikorteilla.

Lähteet:

Thomas Anderssen, OH6NT. Radioamatööri 11/ 2011
http://www.hanssummers.com/shop.html?page=shop.browse&category_id=2
http://www.sdradio.eu/argo/index.html

http://la5goa.manglet.net/qrss/qrss-grabber-links
http://www.pa0tab.nl/grabber.html
http://peditio.net/utility/YaBB.pl?num=1320312546/0

(c) Raimo Karjalainen

Love