19.2 C
Helsinki

K9AY-antenni mahtuu rivitalon pihalle

K9AY-antenni on taitettu, varsin lyhyt Beverage-antenni. Tämä lähes kolmion muotoinen antenni on korkeudeltaan 7.62 metriä ja leveydeltään noin 9.3 metriä. Antenni vaatii tehokkaasti toimiakseensa päätevastuksen (kuvassa R, arvoltaan 500-1000 ohmia) ja 9:1 impedanssimuuntajan. Päätevastuksen ansiosta antennin impedanssi pysyy keski- ja lyhytaalloilla 500 – 700 ohmin tasolla. Tavallinen 9:1 Beverage-antennin impedanssimuuntaja sopii tähän antenniin.

K9AY-antenni on parhaimmillaan keskiaaltoalueella ja lyhytaaltoalueen alataajuuksilla (2.3 – 5.1 MHz). Antenni on tehokas myös muilla lyhytaaltotaajuuksilla.

K9AY-antenni on erittäin sovelias häiriöiseen ympäristöön: se vaimentaa lähialueen häiriöitä. K9AY-antenni saadaan suuntaavaksi päätevastuksen avulla ja sitä säätämällä voidaan löytää häiriöttömin vastaanotto. Antenni vastaanottaa päätevastuksensa (kuvassa R) suunnasta.

Antenni on pienestä vahvistuksestaan johtuen varsin ”vaimea”. K9AY-antennin vahvistus on keskiaalloilla on noin -30 dB ja lyhytaaltojen alataajuuksilla parhaimmillaan -25 dB. Antennin vastaanottoalueen leveys on antennin sijoitussuunta plus/miinus 90 astetta. Antennin tulokulma on 25 – 30 astetta. Antennin takaa saapuvien signaalien vaimennus riippuu päätevastuksen (kuvassa R) arvosta ja voi olla 15-25 desibeliä.

Antennin vastaanottoa voi piristää antennivahvistimella.

Suosituimmat

Tuoreimmat artikkelit