Mini-K9AY on tehokas parveke-antenni

K9AY-antennin miniversio on todella mini. Korkeutta sillä on 1,5 metriä ja leveyttä vain 1 metri.

Antenni vaatii tehokkaasti toimiakseensa päätevastuksen (kuvassa R, arvoltaan 125 – 200 ohmia). Antennin impedanssi on noin 200 ohmia. Antenniin kytkettävä 4:1 -impedanssimuuntaja sovittaa sen 50 ohmin koaksiaalikaapeliin ja vastaanottimeen sopivaksi.

Mini-K9AY-antenni on parhaimmillaan keskiaaltoalueella ja lyhytaaltoalueen alataajuuksilla (2.3 – 5.1 MHz). Antenni on tehokas myös muilla lyhytaaltotaajuuksilla.

Mini-K9AY-antenni on erittäin sovelias häiriöiseen ympäristöön: se vaimentaa lähialueen häiriöitä. Antenni saadaan suuntaavaksi päätevastuksen avulla ja sitä säätämällä voidaan löytää häiriöttömin vastaanotto. Antenni vastaanottaa päätevastuksensa (kuvassa R) suunnasta.

Mini-K9AY-antennin vahvistus on keskiaalloilla noin -60 dB ja lyhytaaltojen alataajuuksilla parhaimmillaan -35 dB. Antennin vastaanottoalueen leveys on antennin sijoitussuunta plus/miinus 90 astetta. Antennin tulokulma on 25 – 30 astetta. Antennin takaa saapuvien signaalien vaimennus riippuu päätevastuksen (kuvassa R) arvosta ja voi olla 15-25 desibeliä.

Koska mini-K9AY on keskiaalloilla isoveljeään noin 30 dB ja lyhytaaltojen alataajuuksilla (tropiikkiaalloilla) 10 dB heikompi, suosittelen hyvälaatuisen, vähäkohinaisen antennivahvistimen käyttämistä.

**

Mini-K9AY is a small but directional antenna. It is 1 meter wide and 1,5 meter tall. Not so effictive as a full size antenna. Use a low-noise antenna amplifier, typical 4:1 transformer and 50 ohm good quality coax. Value of R is 125 -200 ohm, tune it for best front-back ration.

Love