Pieni ferriittiantenni keskiaalloille

Antennivahvistimeen kytketty ferriittiantenni on mainio ja tehokas keskiaaltoantenni. Se vastaa tehokkuudeltaan useiden kymmenien metrien mittaista käännettävää ulkoantennia.
RAKENNE


Ferriittiantenni koostuu vain muutamista komponenteista. Tärkein on erilaisista metalliseoksista koostuva 15 – 20 cm:n mittainen ferriittisauva. Ferriittisauvan keskelle kiedotaan vieri viereen 50 kierrosta halkaisijaltaan 0,3 – 0,5 mm:n paksuista käämilankaa. Näin saatua suurikierroksista kelaa kutsutaan antennikelaksi.Antennikela kytketään säätökondensaattoriin, jonka avulla antenni viritetään kuunneltavalle taajuudelle.

Ferriittiantenni koostuu vain muutamista komponenteista. Tärkein on erilaisista metalliseoksista koostuva 15 – 20 cm:n mittainen ferriittisauva. Ferriittisauvan keskelle kiedotaan vieri viereen 50 kierrosta halkaisijaltaan 0,3 – 0,5 mm:n paksuista käämilankaa. Näin saatua suurikierroksista kelaa kutsutaan antennikelaksi. Antennikela kytketään säätökondensaattoriin, jonka avulla antenni viritetään kuunneltavalle taajuudelle.

Antennikelan keskikohdan päälle kiedotaan samalla tekniikalla viisi kierroksinen linkkikela. Linkkikela kytketään antennivahvistimeen. Kuten huomataan, on ferriittiantennin rakenne sama kuin keskiaaltoloopissakin. Keskiaaltolooppi koostuu myös suurikierroksisesta antennikelasta, säätökondensaattorista ja linkkikierroksesta.

Ferriittiantennin koko on kuitenkin aivan toista luokkaa kuin 50 – 100 senttimetrin sivupituuden omaavan looppineliön. Ferriittiantennin mahtuu puolen litran pakastusrasiaan. Antennivahvistin ja säätökondensaattori voidaan ruuveilla kiinnittää tällaisen rasian seinämiin. Ferriittisauva voidaan sijoittaa rasian yhteyteen, mikäli rasia lävistetään siten, että sauva saadaan työnnettyä sen lävitse. Täten ferriittiantennia voidaan pyörittää kädessä. Mainittavaa on se, että antennia virittävä säätökondensaattori vaatii säätimekseen muovinupin.

TOIMINTA


Ferriittiantenni toimii pienestä koostaan huolimatta kuin keskiaaltolooppi. Antennin suuntaominaisuudet ovat erittäin hyvät, joten voimakkaatkin asemat vaimenevat tai jopa katoavat kokonaan antennia käännettäessä. Esimerkiksi taajuudella 747 kHz toimivan syyrialaisaseman kuuntelu onnistuu mainiosti, kunhan taajuuden hollantilainen on antennia kääntäen vaimennettu kuulumattomiin.Ferriittiantenni toimii pienestä koostaan huolimatta kuin keskiaaltolooppi. Antennin suuntaominaisuudet ovat erittäin hyvät, joten voimakkaatkin asemat vaimenevat tai jopa katoavat kokonaan antennia käännettäessä. Esimerkiksi taajuudella 747 kHz toimivan syyrialaisaseman kuuntelu onnistuu mainiosti, kunhan taajuuden hollantilainen on antennia kääntäen vaimennettu kuulumattomiin.

Ferriitiantennilla saavutettava vastaanotto on riippuvainen siihen liitetyn antennivahvistimen tehosta. Käytin itse perinteiseen keskiaaltolooppiin suunniteltua rakenteeltaan yksinkertaista vahvistinta. Tämä monien suosima vahvistin ei ole edes parhainta mahdollista laatua, joten antennista saatavaa vastaanottoa voidaan tehostaa melkoisestikin. Tälläisen perusvahvistimen avulla kuulin hyvin tavallisemmat keskiaaltoasemat. Huomasin myös että ferriittiantenni kuuli myös taajuudella 1475.1 kHz toimivan afrikkalaisaseman ORTB Cotonoun ja muutamaan kertaan Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan suuntautuvien keskiaaltoradiokelien ensimmäisiä signaaleja. Ferriittiantenni vastaa täten tehokkudeltaan useiden kymmenien metrien mittaista käännettävää ulkoantennia.

Ferriittiantenni on kuitenkin sisäantenni. Se on myös herkkä sähköisille häiriöille, jotka kuuluvat varsinkin keskiaaltoalueen alataajuuksilta. Täten antenni tulee sijoittaa riittävän kauas TV- ja ATK-laitteista, kuten myös vastaanottimestakin. Mitä kauemmas mainituista laitteista, sen parempi vastaanotto saadaan.

Antennissa oleva säätökondensaattori rajoittaa kuitenkin sen asentamista. Antenni voidaan sijoittaa myös ulos, mikäli se varustetaan roiskevesitiivillä kotelolla, kauko-ohjattavalla sähkömoottorilla ja antennikääntölaitteella. Antennin asennus onnistuu ilman moottoreitakin, jos kuuntelee yhdeltä taajuudelta ja tietystä suunnasta kuuluva asemaa.

Ferriittiantenni on monesta syystä mukava antenni. Antenni on kooltaan ihanteellinen ja siitä saatava vastaanotto on laadukas. Pieni koko mahdollistaa antennin kuljettamisen vaikka minne, esimerkiksi turistimatkoilla tai kesämökille takin taskussa.

Antennivahvistimen kytkentöjä.

Love