Puolikas M-antenni

Puolikas M-antenni on käännetyn V-kirjaimen muotoinen ja K9AY-antennia korkeampi ja leveämpi.

Antennin korkeus 10 metriä ja leveys yhteensä 16 metriä. Antenni vaatii tehokkaasti toimiakseensa päätevastuksen (kuvassa R, arvoltaan 500-1000 ohmia) ja 9:1 impedanssimuuntajan. Päätevastuksen ansiosta antennin impedanssi pysyy keski- ja lyhytaalloilla 500 – 700 ohmin tasolla. Tavallinen 9:1 Beverage-antennin impedanssimuuntaja sopii tähän antenniin.


Puolikas M-antenni on parhaimmillaan keskiaaltoalueella ja lyhytaaltoalueen alataajuuksilla (2.3 – 5.1 MHz). Antenni on tehokas myös muilla lyhytaaltotaajuuksilla.

Antenni sopii erittäin hyvin häiriöiseen ympäristöön: se vaimentaa lähialueen häiriöitä. Antenni on suuntaava. Antenni on pienestä vahvistuksestaan johtuen varsin ”vaimea”.

Tämä ns. Half-M antenni saadaan suuntaavaksi päätevastuksen avulla, sitä säätämällä voidaan löytää häiriöttömin vastaanotto. Antenni vastaanottaa päätevastuksensa (kuvassa R) suunnasta. Antennin vastaanottoteho on hieman parempi kuin K9AY-antennin.

Half-M-antennin vahvistus keskiaalloilla ja lyhytaaltojen alataajuuksilla on parhaimmillaan -12 dB. Antennin vastaanottoalueen leveys on antennin sijoitussuunta plus/miinus 85 astetta. Antennin tulokulma on 40 – 27 astetta. Antennin takaa saapuvien signaalien vaimennus riippuu päätevastuksen (kuvassa R) arvosta ja voi olla 15- 25 desibeliä.

**

Half M antenna is directional antenna to AM and lower shortwavebands (0.5 to 5.1 MHz). It is 10 meters tall, 16 meter wide ”twisted beverage-like copper wire antenna” with resistor-end and impedance transformer. Use a typical beverage-transformer (9:1 transformer). Value of R is 500 – 700 ohm, tune it for best front-back ration. Best reception from ”R-side of antenna”. Better front-back ration than K9AY. Use a low-noise antenna amplifier to get more out of it.

Love