19.2 C
Helsinki

Puolikas M-antenni

Puolikas M-antenni on käännetyn V-kirjaimen muotoinen ja K9AY-antennia korkeampi ja leveämpi. Voidaan ajatella niinkin, että antenni on 16 – 20merin mittainen beverage, joka on keskeltä nostettu ylös.

Antennin korkeus 10 metriä ja leveys yhteensä 16 metriä. Antenni vaatii tehokkaasti toimiakseensa päätevastuksen (kuvassa R, arvoltaan 500-1000 ohmia) ja 9:1 impedanssimuuntajan. Päätevastuksen ansiosta antennin impedanssi pysyy keski- ja lyhytaalloilla 500 – 700 ohmin tasolla. Tavallinen 9:1 Beverage-antennin impedanssimuuntaja sopii tähän antenniin.

Puolikas M-antenni on käännetyn V-kirjaimen muotoinen ja K9AY-antennia korkeampi ja leveämpi. Half M antenna is directional antenna to AM and lower shortwavebands (0.5 to 5.1 MHz). It is 10 meters tall, 16 meter wide.

Puolikas M-antenni on parhaimmillaan keskiaaltoalueella ja lyhytaaltoalueen alataajuuksilla (2.3 – 5.1 MHz). Antenni on tehokas myös muilla lyhytaaltotaajuuksilla.

Antenni sopii erittäin hyvin häiriöiseen ympäristöön: se vaimentaa lähialueen häiriöitä. Antenni on suuntaava. Antenni on pienestä vahvistuksestaan johtuen varsin ”vaimea”.

Antenni saadaan suuntaavaksi päätevastuksen avulla, sitä säätämällä voidaan löytää häiriöttömin vastaanotto. Vastaanotto on parhain päätevastuksen (kuvassa R) suunnasta. Antennin vastaanottoteho on hieman parempi kuin K9AY-antennin.

Half-M-antennin vahvistus keskiaalloilla ja lyhytaaltojen alataajuuksilla on parhaimmillaan -12 dB. Antennin vastaanottoalueen leveys on antennin sijoitussuunta plus/miinus 85 astetta. Antennin tulokulma on 40 – 27 astetta. Antennin takaa saapuvien signaalien vaimennus riippuu päätevastuksen (kuvassa R) arvosta ja voi olla 15- 25 desibeliä.

**

Half M antenna is directional antenna to AM and lower shortwavebands (0.5 to 5.1 MHz). It is 10 meters tall, 16 meter wide ”twisted beverage-like copper wire antenna” with resistor-end and impedance transformer. Use a typical beverage-transformer (9:1 transformer). Value of R is 500 – 700 ohm, tune it for best front-back ration. Best reception from ”R-side of antenna”. Better front-back ration than K9AY. Use a low-noise antenna amplifier to get more out of it.

Suosituimmat

Tuoreimmat artikkelit