19.2 C
Helsinki

Vuodenajat ja ulkomaisten radioasemien kuuluvuus

Tässä artikkelissa esitellään vuodenaikojen vaikutusta kaukoasemien kuulumiseen sekä keski- että lyhytaalloilla.

Monien tässä mainittujen asemien kuuntelu vaatii hyvälaatuista vastaanottolaitteistoa ja kokemusta heikosti kuuluvien asemien kuuntelusta. Tämä artikkeli on kirjoitettu 1990-luvulla ja asemien määrä on paljon muuttunut siitä.

Artikkeli toimii harrastustaan aloittavalle esimerkkinä siitä mitä kaikkea voi kuulla. Artikkelissa esitetty UTC-aika tarkoittaa maailmanaikaa. Normaalisti se on Suomen aika vähennettynä kahdella tunnilla, kesäaikana Suomen aika vähennettynä kolmella tunnilla.


KEVÄT

Keväinen aurinko lämmittää, valoisuus kasvaa ja monet vähentävät kuunteluaan. On pihatöiden, kesämökin kevätkunnostuksen ja monenlaisen muun aktiviteetin aika.

Kevätkuukausien aikana korkeampien lyhytaaltotaajuuksien kuuluvuus parantuu päivä päivältä. Parantunutta kuuluvuutta hyödyntävät lukuisat ulkomaille lähetyksiään lähettävät asemat, jotka keväällä siirtyvät käyttämään kesäaikataulua. Voimakkaasti kuuluvien radioasemien ruuhka onkin todettavissa maalis- ja huhtikuussa 25, 22, 19, 16 ja 13 metrin alueilta.

Aasia ja Oseania: alkukevään kuukaudet ovat keski- ja tropiikkialueilla toimivien aasialaisasemien parasta kuunteluaikaa. Asemien kuuluvuusajat ajoittuvat iltapäivän lisäksi kello 21 – 02 UTC välille, jolloin useat asemat aloittavat lähetyksiään. Oseaniasta voi löytää mielenkiintoista kuultavaa kello 19 UTC jälkeen. Intialaisasemat aloittavat lähetyksiään 0020 UTC jälkeen. Arabiasemia voi löytää parhaiten 02 UTC jälkeen.

Afrikka: auringonlasku vahvistaa afrikkalaisasemien kuuluvuutta. Keskiaaltoafrikkalaisia voi kokeilla kello 17 – 19 UTC välisenä aikana. Myös tropiikkialueilta kuuluu asemia alkuillasta alkaen pitkälle yöhön saakka. Sikäläisen auringonnousun voimistamia asemia voi etsiä esimerkiksi maalis- ja huhtikuussa kello 02 UTC jälkeen. Auringonnousua ei voi hyödyntää kevään edetessä, koska esimerkiksi toukokuussa aurinko nousee Suomessa aiemmin kuin Afrikan itäosissa.

Amerikat: keskiaaltoasemien taajuuksia kannattaa kokeilla aamuyöstä. Radiokelien sattuessa asemia kuuluu aamuun saakka. Maalis- ja huhtikuussa on esiintynyt varsin erikoisia radiokelejä, jotka ovat tuoneet mukanaan harvinaisia tropiikkiasemia Perusta ja Boliviasta. Mahdollisuudet kuulla 49, 31 ja 25 metrin alueella toimivia asemia paranevat kevään edetessä. Keskiaaltojenkkien kuuluvuuskausi päättyy vähitellen kevään edetessä.

KESÄ

Aurinkoinen ja helteinen kesä laiskottaa. Useat lekottelevat ja antavat vastaanottimenkin levätä talven rasituksista. Se on valitettavaa, sillä voimakastehoisten radioasemien siirtyminen korkeammille taajuuksille vähentää mm. tropiikkialueiden häiriöitä. Kesä on siis oivallista kuunteluaikaa.

Eurooppa: keskiaalloilla toimivat Itä- ja Keski-Euroopan asemat kuuluivat valoisina öinä ja etenkin aamuöisin vaimeammin kuin muina vuodenaikoina. Tästä johtuen aika on sopiva esimerkiksi brittiläisten paikallisasemien kuunteluun.

Aasia ja Oseania: Aasialaisia keskiaaltoasemia ei kannata unohtaa kesällä. Keskiaalloilla vaimeasti kuuluvien eurooppalaisten seasta saattaa löytää mielenkiintoisia asemia. Monet kuitenkin keskittyvät tropiikkialueilla toimiviin asemiin, jotka kuuluvat aloittaessaan aamulähetyksiään kello 23 UTC jälkeen. Oseanian alueelta saattaa kuulua kummia kesällä kello 19 – 20 UTC välisenä aikana.

Afrikka: Afrikkalaisia keskiaaltoasemia voi yrittää kello 19 UTC jälkeen. Kesäöisin on havaittu radiokelejä, jolloin samana yönä on kuulunut asemia sekä Afrikasta että Aasiasta. Esimerkiksi voimakastehoisten keskiaaltoaasialaisten  voimakas kuuluminen voi ennakoida hyviä keskiaaltokelejä Afrikkaan. Kesäisin vaimeana kuuluvat tropiikkialueiden vastaanottohäiriöt antavat tilaa myös afrikkalaisasemille. Tarkkaavainen saattaa löytää mukavia helmiä. Afrikkalaisasemien kuuluvuutta keski- ja tropiikkialueilla riittää 01 – 02 UTC saakka.

Etelä- ja Keski-Amerikka: voimakkaiden radioasemien siirtyminen kesäksi korkeammille taajuuksille vähentää huomattavasti tropiikkialueiden ja etenkin 49 ja 31 metrin alueiden vastaanottohäiriöitä. Tutuilta ruuhkaisilta taajuuksilta saattaa kesäöisin kuulua mukavia asemia.

Kesäöisin on myös mahdollisuus keskittyä etelä- ja keskiamerikkalaisiin 49, 31 ja 25 metrin alueella toimiviin asemiin. Myös lukuisat 60, 49, 41 ja 31 metrin alueiden lähituntumassa toimivat perulaisasemat ovat saavutettavissa. Korkeammat lyhytaaltotaajuudet etenevät parhaiten auringon valossa. Ilmiöstä johtuen jokin tietty asema saattaa kuulua muusta kuin oletetusta suunnasta. Brasilialaisen ei tarvitse välttämättä kuulua Brasilian suunnasta.

SYKSY

Syksyn tullessa monet kuuntelijat heräävät. Pimeyden lisääntyminen antaa viitteitä kuuluvuuden parantumisesta. Elo- ja syyskuussa voi vielä hetken nauttia korkeammilla taajuusalueilla kuuluvista kaukoasemista. Nautinto päättyy kun nämä asemat siirtyvät talviaikatauluun ja valtaavat matalammat taajuudet. Muutos kuuluu myös tropiikkialueilla lisääntyneinä häiriöinä.

Aasia ja Oseania: alueen asemien parasta kuunteluaikaa on alkukevään ohella myös syys- ja lokakuu. Keskiaalloilta saattaa iltapäivällä löytää mielenkiintoisia asemia, etenkin hyvien radiokelien aikana. Asemien kuuluvuusajat ajoittuvat iltapäivän lisäksi kello 21 – 02 UTC välille, jolloin useat asemat aloittavat lähetyksiään. Oseaniasta voi löytää mielenkiintoista kuultavaa kello 19 UTC jälkeen. Intialaisasemia aloittavat lähetyksiään 0020 UTC jälkeen. Arabiasemia voi löytää parhaiten 02 UTC jälkeen.

Afrikka: Syksyllä voi harrastaa myös afrikkalaisasemien keskiaaltotaajuuksien kuuntelua. Keskiaaltoafrikkalaisia voi kokeilla kello 17 – 19 UTC välisenä aikana. Tropiikkialueilta asemia kuuluu alkuillasta alkaen. Sikäläisen auringonnousun voimistamia asemia voi etsiä elokuussa 04 UTC jälkeen ja lokakuussa kello 02 UTC jälkeen.

Etelä-Amerikka: Syyskuukaudet on havaittu keskiaalloilla parhaimmaksi etenkin Argentiinan, Chilen ja Uruguayn keskiaaltoasemien kuunteluun. Tropiikkialueilla useat asemat saattavat kuulua pitkälle aamuun saakka. Aurinko on laskenut esimerkiksi lokakuussa lähes koko mantereella 2330 UTC. Heikosti kuuluvat afrikkalaisasemat povaavat useasti hyvää kuuluvutta Etelä-Amerikan suuntaan. Alkusyksyllä kannattaa huomioida myös 60, 49, 41 ja 31 metrin alueiden lähituntumassa toimivat perulaisasemat.

Keski- ja Pohjois-Amerikka: Syyskuukausina on havaittu useasti mainiota radiokelejä keskiaalloilla Keski-Amerikkaan. Syksyn tullessa, syys- ja lokakuussa alkaa myös keskiaaltojenkkien kausi. Alueen asemien kuuluvutta voi kokeilla kello 01 – 02 välisenä aikana. Suotuisien radiokelien sattuessa asemia kuuluu aamuun saakka.

TALVI

Talvipäivien pimeys luo erinomaiset mahdollisuudet kaukokuunteluun. Lukuisia eurooppalaisia keskiaaltoasemia voi kuunnella lähes vuorokauden ympäri. Voimakastehoiset lyhytaaltoasemat tuntuvat kuuluvat voimakkaammin kuin koskaan. Korkeammilla 25, 22, 19, 16 ja 13 metrin lyhytaaltotaajuuksilla toimivien asemien kuuluvuus heikkenee illan ja yön ajaksi.

Talvikuukausien pimeys kuuluu runsaana, monipuolisena ja yllättävänä asematarjontana. Mainittakoon että Etelä- sekä Keski-Amerikan tropiikkiasemia kannattaa etsiä kuulolle myös sydäntalven keskipäivälläkin.

Aasia: maanosan keski- ja tropiikkitaajuuksien tarkkailu kannattaa aloittaa jo ennen meikäläistä auringonlaskua. Asemien kuunteluaika on esim. joulukuussa kello 12.30 UTC jälkeen. Alueen keskiaaltoasemat voivat kuulua poikkeuksellisen voimakkaasti hyvien radiokelien aikana. Asemia löytyy iltamyöhään saakka aina alati voimistuvien häiriöiden kera. Asemia kannattaa kuunnella myös niiden aloittaessa ohjelmiaan kello 21 UTC alkaen.

Afrikka: alueen asemia on kuultavissa keski- ja tropiikkialueilta alkuillasta alkaen. Asemavalikoima kasvaa vähitellen muutaman tunnin aikana. Koko Afrikassa aurinko on laskenut noin kello 19 UTC. Keski- ja tropiikkialueen afrikkalaisasemien kuuluvuutta voimistava auringonnousu tapahtuu 03 – 06 UTC. Afrikkalaisia kannattaa myös kokeilla 49 ja 41 metrin alueilta.

Oseania: alueen asemia saattaa kuulua keskitalvella jo ennen puoltapäivää. Papualaiset asemat lopettavat lähetyksiään kello 12 – 13 UTC. Asemia on kuultu myös niiden aloittaessa ohjelmiaan kello 19 UTC jälkeen.

Etelä-Amerikka: Talvikuukausina on pidetty alueen keskiaaltoasemien yhtenä parhaana kuunteluaikana. Ensimmäiset keski- ja tropiikkialueiden asemat ovat kuultavissa keskiyöstä alkaen.

Aurinko on laskenut joulukuussa koko mantereella 0130 UTC. Tropiikkialueilta voi kuulla asemia sydäntalvella myös vuorokauden valoisaan aikaan – aamupäivisin. Porissa nämä asemat ovat kuuluneet parhaiten pohjoisen suunnasta.

Keski- ja Pohjois-Amerikka: Alueen asemien kuuluvutta voi kokeilla kello 01 – 02 välisenä aikana. Suotuisien radiokelien sattuessa asemia kuuluu tätä aiemmin ja aamuun saakka.

Keskiamerikkalaisia aamuohjelmiaan aloittavia asemia voi löytää tropiikkialueilta sydäntalvella kello 10 – 13 UTC välisenä aikana.

KUULUVUUDESTA

Kaukainen asema saattaa usein vaipua häiriöiden alle. Häiriöitä voi kuitenkin vaimentaa mainiosti esimerkiksi suuntaavan antennin avulla. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kuunteluaikaan.

Keski- ja tropiikkialueilla toimivan paikallisaseman kuuluvuus on parhaimmillaan auringon noustessa tai laskiessa lähetin- ja vastaanottopaikalla, siis vuorokauden hämäränä hetkenä. Jotta kuuluvuutta riittäisi Suomeen saakka tulee radioaallon reitti kaukomailta kulkea riittävän pimeässä. Tästä syystä Suomessa voidaan auringonlaskun aikana parhaiten kuunnella maapallon pimeällä puolella (idässä) olevia paikallisasemia. Kuuluvuus länteen on huono.

Hyväkään vastaanotin tai antenni ei ole taikasana. Jos radioasemia lennättävät radiokelit puuttuvat, ei kuulu asemiakaan. Hyvästä laitteistosta on kuitenkin suurta hyötyä heikoilla tai kohtalaisilla radiokeleillä. Tuolloin kaukainen asema saattaa tarttua hyvälaatuiseen antenniin. Hyvillä radiokeleillä asemien kuuluvuuserot taas eri laitteistoissa hieman tasaantuvat.

Suosituimmat

Tuoreimmat artikkelit